Žiga Lukman

Žiga Lukman

Dreko (Doody)

Žiga Lukman se je rodil leta 1993 v Celju.

Po končanem osnovnošolskem izobraževanju na OŠ Vransko-Tabor se je vpisal na Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani, kasneje pa obiskoval študij socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 2017 diplomiral.

Že kot predšolski otrok se je kratkočasil s prepevanjem in poplesavanjem po domačem dvorišču, kjer je prirejal umetniške nastope za svojega kužka, ki je bil prav tako občasno vključen v predstave. Starši so njegovo strast do plesa, petja in igranja prepoznali, zato so ga ob vstopu v osnovno šolo vpisali v plesni klub, kjer je sprva treniral standardne in latinsko-ameriške plese, kasneje pa je začel trenirati tudi hip-hop. Ples je treniral do 16. leta. Do takrat se je redno udeleževal šolskega plesnega festivala, kjer je prejemal odličja na regionalni in državni ravni, bil je tudi državni prvak tako v kategoriji pari kot tudi v kategoriji posamezniki. Kasneje se je plesno izpopolnjeval v različnih plesnih šolah in obiskoval tudi plesne delavnice tanga, jazz baleta in kontaktnega plesa. Tudi njegovo pevsko udejstvovanje se je začelo že v osnovni šoli, kjer je pel v pevskem zboru in imel solo nastope na lokalnih prireditvah. Kasneje v srednji šoli in v času študija je bil član štirih pevskih zborov, hkrati pa se je učil jazz petja v Glasbeni šoli Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani. Od osnovnošolskih let naprej je bil tudi član lokalne amaterske gledališke skupine, med študijem pa se je dodatno izobraževal v gledališki šoli Satirikon v Ljubljani.

Svojo umetniško kariero je začel poleti 2017, ko je z opravljeno avdicijo v Angliji postal član ansambla mednarodnega projekta Power of Diversity – The Crossing Lines Project. Ansambel bo s performansom, ki je v okviru projekta nastal poleti 2017 v Freiburgu v Nemčiji, v sezoni 2017/2018 odpotoval na turnejo v sedem evropskih držav.