Uroš Smolej

Uroš Smolej

Vince Fontaine in Najstniški angel (Teen Angel)

Uroš Smolej se je rodil leta 1974 na Jesenicah.

Leta 1994 se je vpisal na študij dramske igre na AGRFT. Zaključil ga je v letniku Borisa Cavazze in Jožice Avbelj, ko je za vlogo Barta v Razrednem sovražniku skupaj s soigralci prejel akademijsko Prešernovo nagrado.

Po končanem študiju je bil dve leti zaposlen v Prešernovem gledališču Kranj, od leta 2001 pa je član igralskega ansambla MGL. Občasno nastopa tudi v drugih gledališčih.

Za svoje delo je prejel številne nagrade: Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogo Arthurja Rimbauda v Begu iz pekla (r. D.Z. Frey, Koreodrama Ljubljana, 1996), Severjevo nagrado za najboljšega študenta za vlogo Othella (r. B. Cavazza, AGRFT, 1996), Zlati paličici za nastopa v O tem se ne govori (M. Hary, r. S.M. Strelec, PG Kranj, 1996) in Sapramiški (S. Makarovič, PG Kranj, 2000), Borštnikovo nagrado za vlogo Bartleya v Kriplu z Inishmaana (r. M. Koležnik) in Njega v Dvoboju (r. D. de Brea, Gledališče Glej, 2002), Severjevo nagrado (2006), Dnevnikovo in Borštnikovo nagrado za vlogo Čackega v uprizoritvi Gorje pametnemu (A. Gribojedov, r. Z.Šedlbauer), Dnevnikovo, Severjevo in Borštnikovo nagrado ter nagrado Prešernovega sklada za vlogo Konferansjeja v Kabaretu (J. Masteroff, J.Kander in F.Ebb, r. S. Moša).

Trikrat so mu na Dnevih komedije podelili naziv žlahtnega komedijanta. Leta 2004 za nastop v Burki o jezičnem dohtarju (r. V. Taufer, Špas teater, 2003), leta 2009 za vlogo Jerrya/Daphne v predstavi Sugar – Nekateri so za vroče (P.Stone, J. Styne in B. Merrill, r. S. Moša) ter leta 2018 za vlogo Župnika v muzikalu Trač (G.Tič, D. Herceg, r. G.Tič, J.Ivanc).

Igral je tudi v številnih celovečernih, kratkih in TV filmih ter nastopal v več kot 200 radijskih igrah.

Foto: Blaž Vatovec