Tomaž Domicelj

Tomaž Domicelj

Prevajalec in prirejevalec pesmi

Rojen  je v Ljubljani, 11. marca 1948. Obiskoval je 5 osemletk, nato Šubičevo gimnazijo, študiral pa je angleščino in slovenščino na Filozofski fakulteti. Leta 1974 je zaključil študij z diplomsko nalogo Besedila slovenskih popevk 1962 – 1971 (Delež književnikov).

Jeseni 1965 začne Domicelj s svojim kvartetom Helioni (v njem tudi Jernej Jung in Janez Bončina – Benč) nastopati na Šubičevi gimnaziji. Med prvim letnikom študija  odide v Anglijo, kjer dodobra spozna popularnoglasbeno sceno ter delo številnih britanskih in ameriških avtorjev. Po vrnitvi v domovino začne ustvarjati tudi sam in tako velja za začetnika slovenskega kantavtorstva. Na televizijske, radijske in festivalske odre vstopi leta 1969, v istem obdobju začne tudi koncertirati in objavljati plošče in kasete. Prvi samostojni album Tomaž v živo izda na prelomu let 1977/78. Število Tomaževih albumov naraste na dvanajst, na RTV Slovenija pa obstaja več kot 500 posnetkov, na katerih je Domicelj podpisan v najrazličnejših vlogah – avtor besedil, glasbe, pevec, kitarist, orgličar, producent, založnik …

Za Radio Slovenija leta 2017 s triom Heavy Madera posname pet inštrumentalnih skladb, leta 2018 pa sam še dodatnih pet vokalnih, s katerimi »se vrača h koreninam«, saj gre za intimne, dokaj angažirane akustične pesmi.

S številnimi, tudi nagrajenimi in domala ponarodelimi uspešnicami (Slovenskega naroda sin, Stara mama, Kamionar, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Danes bo srečen dan, Brez sonca cvetja ni, Bil tako prikupno zmeden, Banane, Najmočnejši ostanejo, Ker te nima rad, Ko se zjutraj zbudiš, Hej Meri, Si-si-Simona, Kaj naj jem, Gospod Direktor, Špricer Blues, Hondoidi, Učilna zidana …), je še vedno prisoten na tradicionalnih prizoriščih in radijskih postajah. Po pol ducata prevedenih biografijah (Woody Guthrie, Bob Dylan, The Beatles, Elvis) se s prvim večjim glasbenim prepesnitvenim opusom sooči že leta 2002, ko za Ota Pestnerja prevede 15 skladb, znanih v Presleyevih izvedbah, nato objavljenih na albumu Spomini na Elvisa. Pred tremi leti preseneti s prevodi triindvajsetih skladb skupine ABBA za muzikal Mamma Mia!, zdaj pa so pred nami nove Domiceljeve prepesnitve, dvajset poslovenjenih skladb iz muzikala Briljantina (Grease).