Gojmir Lešnjak – Gojc

Gojmir Lešnjak - Gojc

Eugene

Gojmir Lešnjak – Gojc, slovenski gledališki in filmski igralec, režiser, glasbenik, direktor Kosovelovega doma Sežana se je rodil 22. februarja 1959 v Ljubljani. Po končani srednji lesarski šoli se je vpisal na agronomijo, nato pa presedlal na slavistiko. Z diplomo slavistike na Pedagoški akademiji v Ljubljani se je zaposlil kot učitelj slovenskega jezika na osnovni šoli, kmalu pa nadaljeval s študijem na AGRFT. V vlogi Polpocha v uprizoritvi Zasledovanje in usmrtitev Jeana Paula Marata je zaključil študij v letniku Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča leta 1988. Že na AGRFT je bilo njegovo delo povezano tudi z glasbo, ki ga spremlja celo življenje.

Po študiju je igral v Slovenskem mladinskem gledališču, nato pa se zaposlil leta 1991 v SSG Trst, kjer je bil član igralskega ansambla do leta 1995. V nadaljevanju ga srečamo kot igralca v skoraj vseh slovenskih gledališčih.

Znan je po svojem izrednem družbenem angažmaju in izjemni organizatorski žilici, saj je uspel povezati slovenske kulturne domove, odziva se na kulturne in politične dogodke iz lokalnega, slovenskega in širšega okolja z neposrednimi akcijami in izjavami, predvsem pa z reakcijami nanje v svojih nastopih.

Je ikona številnih kultnih televizijskih oddaj (Periskop, TV Poper, Teater paradižnik, komična nanizanka Naša mala klinika, Muzikajeto). Oblikoval je številne nepozabne filmske vloge.

Prav film in televizija, ki sta posredovala njegov izredni talent za satiro in komiko, sta ga na ta način tudi determinirala. Neupravičeno, saj z mnogimi izjemnimi vlogami kot so Demodokos, Iro (V. Taufer, Odisej in sin ali Svet in dom), Oče Othello idr. (E. A. Poe-J. Pipan, Krokar), Honza (D. Jančar, Halštat), Rutar (Raztrganci/Učenci in učitelji, po drami M. Bora) neprestano opozarja na niansirano, ponotranjeno igro, ki ni vezana na žanr.

Je dobitnik Borštnikove nagrade za mladega igralca (1984), Ježkov nagrajenec (1999), Žlahtni komedijant na Dnevih komedije (2001 in 2007) in Vitez dobre volje (2007).