Alenka Tetičkovič

Alenka Tetičkovič

Profesorica Lynch (Miss Lynch)

Alenka Tetičkovič se je rodila leta 1972 v Mariboru. Po srednji šoli se je vpisala na študij dramske igre in umetniške besede na AGRFT v Ljubljani. Zaključila ga je leta 1995 v vlogi Matilde v uprizoritvi Strniševih Ljudožercev v letniku profesorjev Dušana Mlakarja in Kristijana Mucka.

V začetku svoje gledališke poti je bila redna sodelavka mariborske Drame in Mestnega gledališča Ptuj. Kasneje se je osredotočila na delo v Ljubljani, kamor jo je vezalo delo na televiziji in igralsko-raziskovalno delo v gledališču. Sodeluje v številnih profesionalnih, eksperimentalnih in avantgardnih gledaliških projektih. Od leta 2005 je članica GOML-a, danes Lutkovnega gledališča Ljubljana. Leta 2009 se je odločila za produkcijo lastne gledališke predstave.

Otroci so jo sprejeli v različnih vlogah kot Tinko Šminko, Špelo, Žogico Nogico in ostalih likih. Kljub temu pa je za njih prav tako kot za njihove starše najbolj prepoznavna kot Sestra Franja iz televizijske nadaljevanke Naša mala klinika.

Vodila je Hit festival, nastopila v Evi Braun/Hitlerjevi ljubici, posodila je glas Briti v Divjini, v sinhroniziranem filmu Alvin in veverički 2 pa je posodila glas veveričji samički Eleanor.

Nastopila je v številnih gledaliških predstavah, med katerimi so: Peter Pan (Lutkovno gledališče Ljubljana), Bi se gnetli na tej metli? (Lutkovno gledališče Ljubljana), Odvratne rime (Lutkovno gledališče Ljubljana), Emil in detektivi (Lutkovno gledališče Ljubljana), Pepelka (Lutkovno gledališče Ljubljana), Pink, monokomedija (Lutkovno gledališče Ljubljana), Snežna kraljica (Lutkovno gledališče Ljubljana), Zeleni fantek (Lutkovno gledališče Ljubljana, Dramski oder), Mavrica (Lutkovno gledališče Ljubljana, Dramski oder), V ozvezdju postelje (GOML), Itak maži (GOML), Mercedes (Mestno gledališče Ptuj), Hej, zbudi se pravljica! (GOML), Predtem/Potem (E.P.I. Center Ljubljana), Kadar mačke ni doma (Špas teater Mengeš), Tukaj (Mestno gledališče Ptuj),  Eva Braun (ŠKUC gledališče in Cankarjev Dom) in še mnoge druge.

Imela je tudi vlogi v slovenskih filmih Stereotip in Striptih.

Leta 2007 je prejela Severjevo nagrado za vlogo Eve Braun v predstavi Eva Braun/Hitlerjeva ljubica v produkciji ŠKUC  gledališča in Cankarjevega doma ter v režiji Andreje Kovač.